Åndelig sommertørke

Etter lang tid i ørkenen uten vann kan man begynne å se ting som ikke er der, eller overse de viktige tingene, som en liten bekk. Varmen presser på, og tørker deg ut for de siste dråper av livsnødvendig veske. Vi trenger forøvrig ikke å ha vært i ørkenen for å ha opplevd dette. Kanskje har du vært på en fjelltur med lite tilgjenglig vann, eller båttur hvor man et stykke ut på havet innser at ingen har med vann. Først forsvinner konsentrasjonen, og man kan oppføre seg som om man har drukket noen glass vin. En blir rett og slett mindre og mindre bevisst til stede i det virkelige liv. Kanskje ikke så rart at livet uten åndelig påfyll da sammenlignes med en ørkenvandring.

En mann på ørkenvandring. Nær Nesr (landsby) i Iran. Foto: Horizon (Flickr).

En mann på ørkenvandring. Nær Nesr (landsby) i Iran. Foto: Horizon (Flickr).

For mange er sommertiden en tid med lite bibellesning, bønn og møter eller gudstjenester. For andre er det derimot en oase med stevner, leirer og bibelcamping. Dette er veldig godt for de som har anledningen, men for mange av oss kristne er altså sommerens mange distraksjonene en åndelig utfordring. Kristenlivet utsettes for mager kost, og kanskje tidvis ingen kost.

Åndelig eller kristelig sett er et liv uten Bibel, bønn og det kristne fellesskapet en felle. Som en ørkenvandreren uten vann, begynner så den kristne kanskje å se den åndelige virkeligheten annerledes. Ting som så tydelig står i Bibelen forsvinner for oss, og kanskje ser vi plutselig ting som så åpenbart burde stått i Guds ord, men ikke gjør det. Så raver vi rundt som fulle, og enden på denne veien er at vi besvimer, og uten hjelp forblir vi liggende der som mannen som ble overfalt av røvere på veien mellom Jerusalem og Jeriko, og ble lagt igjen halvdød ved veien (Luk 10,30 ff.). Når en ligger i svime, drømmer en kanskje ikke om at en er i fare, men drømmer så virkelig om at alt er i orden. Den drømmende (og her halvdøde) har ingen anelse om at den er i reell livsfare i den virkelige verden. Hadde det så ikke vært for den barmhjertige samaritan, ville vandreren mistet livet.

Profeten Jesaja har et vanskelig budskap fra Gud å gå med til Guds folk. Inspirasjon fra Jes 1,1-7. 16-31. Bilde fra 1866 av Gustave Doré. Kilde: Wikimedia.

Profeten Jesaja har et vanskelig budskap fra Gud å gå med til Guds folk. Kanskje ikke så merkelig at kunstneren har latt melankolien tre frem så tydelig i dette bilde av Jesaja. Inspirasjon fra Jes 1,1-7. 16-31. Bilde fra 1866 av Gustave Doré. Kilde: Wikimedia.

Jesaja beskriver en slik åndelig virkelighet på en skremmende måte. Han sier om disse åndelig uttørkede:

Stirr på hverandre og bli forvirret! Stirr dere blinde, og vær blinde! Dere er drukne, men ikke av vin. Dere raver, men ikke av sterk drikk. For Herren har utøst over dere en dyp søvnens ånd. (Jes 29,9-10a).
Og Herren sier: Fordi dette folket holder seg nær til meg med munen og ærer meg med leppene, men hjertet er langt borte fra meg, og deres frykt for meg er et menneskebud som de har lært, se, derfor vil jeg fremdeles på underlig fram mot dette folket, underlig og forunderlig. Deres vismenns visdom skal forgå, og deres forstandige menns forstand skal skjule seg. (v. 13-14)

Tilslutt må Herren si:

Ve de gjenstridige barn, sier Herren. De følger planer som ikke er fra meg, og inngår avtale uten min Ånd. Slik legger de synd til synd. (30,1)

Dette tegner bakteppe når vi ser på den åndelige situasjonen i kirken i dag, og som kanskje alle kristne i Norden er så sterkt preget av. Vi burde formane og oppmuntre hverandre til flittig å ta frem Guds ord. Ta det også frem når kristne venner kommer på besøk, og gjør det til en vane å bruke tid sammen med samtaler om de skatter som har evig verdi, dette vi kan lese om i Guds ord. Heldigvis for oss er ikke dette de siste ordene fra Gud til et slikt forkomment folk: «Likevel lengter Herren etter å være nådig mot dere.» (30,18a) Les gjerne Jesaja kapittel 28-31 for å få et inntrykk av hvordan folket er mot Gud, og hvordan Gud handler med sitt folk. Det er vekkende ord, om at Gud lar folket forvirres når de ikke vil høre ham, men også ubetinget barmhjertighet for de som igjen lar seg føre av Guds stemme.

God hjelp i gode og sunne kristne taler på internett

En liten hjelp for den tørstende og hungrende kan være dette talearkivet eller andre talearkiv. Vi presenterer en del muligheter her for å finne frem i arkivet vårt her:

Gjør en oppdagelsesreise i vårt eget arkiv, et av Norges største arkiv over kristne taler (over 650 taler!!!). Her kan du bruke søkefeltet for å finne ting som kan passe dine ønsker. Du kan også ta en titt i innholdsfortegnelsen.

På sommeren fins det kanskje rom for ekstra fordypning, og da kan våre opptak i forbindelse med bibelhelger og møteserier være en fin liten fordypning over flere timer som gir troen god næring.

Let deg gjennom listen over mer enn 50 predikanter. De fleste talene i vårt arkiv er fra områdene hvor DelsiN har aktivitet, eller sammenhenger vi kan assosiere oss med. På denne måten vil du ved søk i andre talearkiv på nett, finne lite som du også finner i vårt arkiv.

En oversikt over taler holdt over kirkeårets tekster (link) – Gjeldende periode for tiden etter pinse er Treenighetstiden, som varer fra pinse til advent. Dette er kirkeårets lengste periode. Treenighetstiden handler om Gud som treenig Gud, men derfor også om hvordan Gud gjennom personene i Treenigheten handler på jorden, og hvordan kristne lever sine liv under denne forståelsen. Dåpen, helliggjørelse og misjon blir således et aktuelle tema i denne tiden. Talene som er holdt for noen år siden, kan vise seg å være like aktuell i dag. Å høre en tale over søndagens tema, kan også være god forberedelse før du selv skal lytte til dagens preken på en gudstjeneste eller et møte.

Har du en spesiell bibeltekst i tankene, kan det være verdt å se gjennom de talene vi har som er sortert etter bibelteksten. Særskilt godt dekket er evangeliene, nytestamentet forøvrig og andre sentrale skriftord.

Andre prekenarkiv på internett

Linker til andre talearkiv (link)

 

En velsignet sommer ønskes fra redaksjonen

Med dette ønsker vi i redaksjonen for talearkivet i DelsiN alle våre lesere en riktig god sommer. Det er vår bønn og vårt håp at denne siden kan være til åndelig hjelp, og vi gleder oss over at flere hundre er innom våre sider ukentlig. Vi gleder oss også over at mange i utlandet følger oss både jevnlig og fra tid til annen. Kanskje tyder nettopp dette på at flere prioriterer å lytte til kristne taler, også når man er på utenlandsferie, noe som er gledelig.

Vi vil oppfordre alle til å drikke av nådens kilder, også gjennom sommermånedene!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.